FBA

Edukativne radionice finansijske pismenosti srednjoškolaca
Ured FBA za informisanje | 08.11.2018

Edukacija ombudsmen

U okviru aktivnosti Ombudsmena za bankarski sistem u Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH)  koje su usmjerene na pružanje usluga i promociju finansijske edukacije, 4. oktobra 2018. godine održane su dvije edukativne radionice za učenike i nastavnike Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole Sarajevo.

Ombudsmen za bankarski sistem FBiH Lejla Smajović, u okviru edukativne radionice, posjetila je učenike ove škole i predstavila rad ovog instituta. Radionica je bila prilika za informisanje učenika o osnovnim karakteristikama finansijskih institucija i njihovih proizvoda, te obavezama banaka i njihovim pravima na zaštitu korisnika. Također, bila je to prilika da se iz prve ruke sazna šta mladi očekuju od ponuđenih finansijskih proizvoda.

Interaktivne radionice sa Ombudsmenom za bankarstvo, po prvi puta su učenicima pružile priliku da odgovore na mnogobrojna pitanja dobiju od kompetentne osobe što će sigurno umnogome doprinijeti njihovim budućim finansijskim odlukama.

„Pružanje usluge finansijske edukacije i promocije dobrih praksi predstavljaju važan segment u provođenju propisanih nadležnosti Ombudsmena za bankarski sistem ali istovremeno doprinose i stabilnosti samog finansijskog sektora. Promovisanjem znanja i pozitivnih praksi o finansijskim proizvodima i uslugama, te mehanizama zaštite prava korisnika, promoviše se i doprinosi boljoj finansijskoj inkluziji mladih u finansijski sektor“ izjavila je nakon završene edukacije Lejla Smajović, Ombudsmen za bankarski sistem FBiH.

Edukaciju srednjoškolaca realizuje Institucija Ombudsmena za bankarski sistem FBiH i Projekat “Mikrofinansije u BiH” kojeg provodi IFC, članica Grupacije Svjetske banke uz podršku Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini.