FBA

Održana finansijska edukacija za studente u Tuzli
Ured za informisanje | 28.11.2019

Edukacija ombudsmen

U tuzlanskom Domu mladih, u utorak, 26.11.2019. godine, održana je radionica za studente pod nazivom „Kako biti odgovoran korisnik finansijskih usluga“. Ombudsmen za bankarski sistem u sustavu Agencije za bankarstvo Federacije BiH (FBA), Lejla Smajović, upoznala je učesnike radionice sa mehanizmima zaštite koju pružaju ombudsmeni te ulogom i nadležnostima ove institucije. 

Navodeći primjere iz prakse sa kojima se svakodnevno susreće u radu, precizirala je i neka od prava i obaveze koje proizilaze iz korištenja finansijskih proizvoda i usluga kod fizičkih lica.

“Zaštita korisnika finansijskih usluga predstavlja jedan od ključnih sistema za očuvanja zdrave ekonomije i životnog standarda građana, a pitanje blagovremenog informisanja i edukacije građanki i građana posebno treba biti naglašena danas kada su finansijski proizvodi i usluge sve dostupniji i kompleksniji.“ - pojasnila je Smajović.

Tuzlanskim studentima, budućim korisnicima finansijskih proizvoda i usluga, posebno se dopala pristupačnost predavača i interakcija kroz koju su po prvi put saznali neke informacije iz oblasti finansija.

“Zahvalna sam za informacije koje sam danas dobila kroz predavanje Ombudsmenke. Mnoge od njih ću uskoro moći i primijeniti s obzirom na to da planiram pokretanje sopstvenog malog biznisa nakon što diplomiram.” - naglasila je jedna od učesnica.

Radionica je organizovana u saradnji sa Gradskom upravom Tuzla u okviru finansijske edukacije koja je dio projekta „Mikrofinansije u BiH“ kojeg provodi IFC, članica Grupacije Svjetske banke uz podršku Ambasade Švicarske u BiH.